Belga sörökRendeljen rekeszben! (csak bolti átvétel és budapesti kiszállítás esetén)

  • Kiszállítjuk rekeszben (kérésre) és kipakol belőle, leellenőrzi a söröket és visszaadja azonnal a futárunknak!
  • A rekeszt megtarthatja és a következő rendelésnél cseréljük! (betétdíjas termék 1.600Ft)


KülönlegességTrappista sör sörismertető


A Trappista sör elnevezés egyfajta védjegy, mely sokkal inkább utal az eredet helyére, valamint a minőségre, mint az ital jellegére, ízére. A Trappista sörök kategóriája az egyik legmagasabban pozícionált sörtípus az egész világon.

Ahhoz, hogy egy sör megkaphassa az autentikus Trappista védjegyet szigorú előírásoknak kell megfelelniük mind a felhasznál alapanyagok, mind az elkészítés módjának tekintetében. A szabályok:

  • minden esetben az apátság falain belül, vagy annak közvetlen közelében kell főzni a söröket
  • legalább egy szerzetesnek részt kell venni a sörfőzési folyamatban, vagy legalább felügyelnie azt
  • csak a már elfogadott recept alaján készíthetik az italokat, azon változtatni nem lehet
  • az eladásból befolyó pénzösszeget az apátságok csak a saját költségeik fedezésére fordíthatják, minden azon felüli profitot jótékony célra kell fordítani

Francia trappista sörHolland trappista sörök
Osztrák trappista sörökBelga trappista sörökApátsági sör sörismertető


Akár világos, félbarna, vagy barna apátsági sörről beszélünk, a kategória közös jellemzője az úgynevezett szépen lekerekített ízvilág. Ez azt jelenti, hogy érezzük a sör édes, keserű ízét, gyümölcsös ízjegyeit, savasságát, szénsav és alkoholtartalmát, félbarna és barna sörök esetében a pörkölési aromákat, a karamellt, de egyiket sem érezzük túl soknak, vagy tolakodónak. Az ízek egyensúlyban vannak. Alkoholjuk általában magas, de annyira jól illeszkedik a sörök szerkezetébe, hogy szinte észre sem vesszük. Az apátsági sörök tehát szépen kiegyensúlyozott, jól strukturált, "tapintatos" sörök.

Mitől lesz egy sör apátsági?

Ahhoz, hogy a sörök az abbey, azaz magyarul az apátsági címet viselhessék nem kell olyan szigorú szabályoknak megfelelni, mint a trappista testvéreiknek. Valójában az apátsági kifejezés nem egy konkrét típusra utal, sokkal inkább egy gyűjtőkifejezés. Mondhatni, minden trappista apátsági, de nem minden apátsági trappista.

Az apátsági söröket nem kötelező a kolostor falain belül vagy annak közvetlen közelében megfőzni. A lényeg, hogy a sörfőzde bizonyítható történelmi kapcsolatban álljon a néhai, de sok esetben ma is működő apátságokkal. Ezen felül a sörgyáraknak jogdíjat kell fizetniük a név használati jogáért. Természetesen ezek a díjak a kolostor fenntartásához szükséges költségek fedezésére szolgálnak, illetve az azon felül megmaradó pénzösszeget jótékony célra fordítják. Ha ez még nem volna elég, az apátságoknak joga van beleszólni a vállalatok működésébe, azok kommunikációs és marketing tevékenységeinek menedzselésébe.Speciális belga ale, belga ale sörismertető


Olyan sörkülönlegességek, melyek nem sorolhatóak be egyik kategóriába sem, egyedi ízviláguk, vagy valamilyen különleges - és meghatározó - alapanyag használata miatt. Ezeket a söröket csak sokkal bonyolultabb rendszer használatával, és nem is olyan pontosan lehetne kategorizálni.Lambic, spontánerjesztett sör sörismertető


A lambic sörök a történelmi sörfőzés máig élő leszármazottai. Ezekhez a mára kizárólag Belgiumban előállított sörökhöz az erjesztés beindításához nem adnak a sörléhez élesztőt, az erjedési folyamatot kizárólag a levegőben élő mikroorganizmusok (vadélesztők és baktériumok) indítják be.

A lambic sörök különlegessége, hogy kizárólag a Brüsszeltől dél-nyugatra fekvő Senne-völgyben lehet jó minőségben elkészíteni őket, hiszen csakis itt van olyan mikroklíma, amely lehetővé teszi ezt a fajta mára már igazi kuriózumnak számító sörfőzési folyamatot.

A lambic söröket méltán nevezik a világ egyik legszokatlanabb sörtípusának. Elsősorban azért, hiszen búzasörök. Másodszor is azért, mert a hozzáadott búzát, ami a malátalé 30-40%-át teszi ki, nem csíráztatják ki, ami egy tejfehér sörlét eredményez. Ezt 3-6 órán keresztül forralják, majd a következő folyamat a komlózás, ami ezen sörök kapcsán szintén eltér a megszokottól. A felforralt sörléhez a hozzáadott, nagy mennyiségű komlót előtte évekig pihentetik, hogy markáns aromái és keserű ízvilága enyhüljön, hisz a komló ezen sajátosságaira e sörök tekintetében nincs szükség, csupán azt a célt szolgálja, hogy megvédje a sört a fertőzésektől és tartósítsa azt.

Ezután a felfőzött, komlózott sörlevet nagy, nyitott tetejű erjesztőkádakban hűtik. Midegyik erjesztőcsarnokon megtalálhatók a hagyományos tetőnyílások, ahol a völgy varázslatos mikroorganizmusai beáralmlanak az épületbe, majd bejutnak a sörlébe, ezzel elindítva a spontán erjedési folyamatot. Ehhez mindösszesen egy éjszakára van szükség. A sörfőző mesterek tapasztalai szerint az őszi éjszakák a legalkalmasabbak az ilyen jellegű spontán beoltásra. Nyáron nem is igazán főznek lambic söröket, hiszen ilyenkor túl sok fajta vadélesztő van a levegőben, ami megzavarhatja az optimális folyamatot.
Gyümölcsös sör, meggysör sörismertető


A gyümölcssörök kezdeti időszaka évszázadokkel ezelőttre, a szerzetesek idejére (egyes források szerint évezredekre) nyúlik vissza, amikor is a lambic típusú sörökkel kísérletezve megalkották a ma ismert gyümölcsös sörök őseit. Pontosan a lambic sörre jellemző savanyú ízvilág volt a hajtóereje a gyümölcsökkel való kísérletezésnek.

Megannyi fejtörés és próba után a sörfőző mesterek rájöttek, hogy az első erjedést követően érdemes a gyümölcsöket (meggy, málna, ribizli, barack) a főzethez adni a kiteljesedett ízek érdekében. A gyümölcs hozzáadásával, annak cukortartalmának köszönhetően beindul a másodlagos fermentáció, amely már a palackban vagy a hordóban is végbemehet. Tehát röviden, így születnek a gyümölcssörök.

Gyümölcssör vagy gyümölcsös sör?

Fontos megkülönbözetetni egymástól a gyümölcssöröket és a gyümölcsös söröket. Ugyan nyelvtanilag csak lehelletnyi különbség van köztük, de mégis fundamentális eltérések tapasztalhatók az elkészítésben és az ízélményben egyaránt.

Nem szabad összetéveszteni a cukros, gyümülcsös ízesítővel gyümölcsös sörré varázsolt, akár enyhe ízhibával is rendelkező söröket, az igazi gyümölcssörökkel. Az eredeti gyümölcssörök az egész gyümölcsökkel, gyümölcspürével együtt vagy esetekben gyümölcs ágyon érlelődnek.

Gyakran főleg a meggyel és cseresznyével készült (kriek) sörökhöz a gyümölcsöket a magjukkal együtt adják adják a főzethet, ettől utóízükben megejelenik egy halvány kesernyés ízvilág. Vigyázniuk kell azonban a sörfőző mestereknek, mert ha sok ideig hagyják benne ázni a gyümölcsök magjait, akkor a sör teljes ízvilágát átveszik a keserű aromák 


Belga meggysörök 5% alkoholtartalom alattBelga meggysör 8% alkoholtartalommal


Kategóriák


Egzotikus gyümölcssörök

Belga mézsörökBelga búzasör - belga witbier - ismertető


A witbier, mint sörtípus a bajor tisztasági törvény alól mentesülve a XVIII-XIX. századra vált Belgium egyik legmeghatározóbb sörévé. Majd a XX. század elején lezajló 'lager forradalom' során háttérbe szorult a gyártásuk. Reneszánszát egyértelműen a Hoegaarden-nek (ejtsd: 'hugárden') köszönhetjük, azóta is töretlen a sikerük a világ minden részén.

A witbier szűretlen, felső erjesztésű, palackban érlelt búza alapú sör. A 30-60% közötti malátázatlan búzatartalom kihangsúlyozására aromás ízt kiváltó élesztőt alkalmaznak az erjesztés beindítására. Komlózása nagyon alacsony, alig érezhető, általában fűszeres és citrusos aromakomlók felhasználásával. A witbier különlegessége a hozáadott curacao narancshéjban és a korianderben rejlik.

A búza teszi savanykássá a witbiereket. A búzában alapvetően több kevesebb a keményítő és több a fehérje, mint az árpában, ez teszi lehetővé a hosszantartó robosztus habképzést. Láthatóan nem áttetszőek, sőt gyakran opálosak, mivel nem szűrik őket. Az élesztő és a búzakeményítő adja a zavarosságot. Tripel sör (speciális búzasör) sörismertető


A tripel vagy másnéven triple, mint sörtípus több évszázados múltra tekint vissza. A kifejezés etimológiailag a 'háromszoros' szóra vezethető vissza, aminek történelmi okai vannak. Mint sok más kérdésre a sörfőzéssel kapcsolatban, itt is a kolostori szerzeteseknél kell keresni a választ.

A hiedelem szerint a dubbel, tripel és quadrupel kifejezés onnan jön, hogy milyen erősre főzték a söreiket az apátságokban és eszerint milyen jelzést tettek a hordókra. A legerősebbre négy x került, a kevésbé erősre három és így tovább. Ez a történet azonban csak részben igaz.

A teljes valóság az, hogy régen úgy készítették a söröket, hogy az egyszer már a tripelhez felhasznált malátát újraáztatták, hiszen ennek még volt erjeszthető cukortartalma és abból főztek egy alacsonyabb alkoholtartalmú dubbel sört. Ekkoriban nem igazán készítettek még magasabb alkoholtartalmú quadrupel söröket, ezek az elmúlt fél évszázadban kerültek inkább előtérbe.

Manapság már úgy készítik a tripeleket, hogy az 'alap' blond sörhöz képest háromszor annyi gabonát adnak a malátához. Emiatt lesznek ezek a sörök magasabb alkoholtartamú, testes, rendkívül komplex sörök. 


Kategóriák


Quadrupel sör sörismertető


A quadrupel vagy másnéved quad, mint sörtípus viszonylag újkeletűnek mondható a belga sörök viszonylatában. A kifejezés etimológiailag a 'négyszeres' szóra vezethető vissza, aminek történelmi okai vannak. Mint sok más kérdésre a sörfőzéssel kapcsolatban, itt is a kolostori szerzeteseknél kell keresni a választ.

A hiedelem szerint a dubbel, tripel és quadrupel kifejezés onnan jön, hogy milyen erősre főzték a söreiket az apátságokban és eszerint milyen jelzést tettek a hordókra. A legerősebbre négy x került, a kevésbé erősre három és így tovább. Ez a történet azonban csak részben igaz.

A teljes valóság az, hogy régen úgy készítették a söröket, hogy az egyszer már a tripelhez felhasznált malátát újraáztatták, hiszen ennek még volt erjeszthető cukortartalma és abból főztek egy alacsonyabb alkoholtartalmú dubbel sört. Ekkoriban nem igazán készítettek még magasabb alkoholtartalmú quadrupel söröket, ezek az elmúlt fél évszázadban kerültek inkább előtérbe.

Manapság már úgy készítik a quadrupeleket, hogy az 'alap' blond sörhöz képest négyszer annyi gabonát adnak a malátához. Emiatt lesznek ezek a sörök magasabb alkoholtartamú, testes, rendkívül komplex sörök. 


Kategóriák


Belga Ale sör sörismertető


 A söröket alapvetően három fő kategóriába sorolhatjuk. Ez az ale (felsőerjesztésű), a lager (alsóerjesztésű) és a lambic (spontán erjesztésű). Azt, hogy az adott sört melyik csoportba soroljuk a hozzáadott élesztő típusától függ. Gyakori tévhit, hogy a tartály aljára, azaz a sörlé 'alá' helyezett élesztő hatására lesz egy sör lager, illetve ha a készülő ital felszínére kerül, akkor pedig ale. Az ale típusú élesztők a sörlé felszínén, míg a lager élesztők az alján képeznek réteget, emiatt lehet a félreértés.

A 19. századig szinte kizárólag ale és lambic típusú söröket főztek, hisz ezideig nem álltak rendelkezésre olyan hűtési technikák, amik lehetővé tették volna a lager élesztők használatát, ugyanis ezek a mikroorganizmusok a hidegebb időben tudják igazán kifejteni a hatásukat. Ezzel szemben ale-t gyakorlatilag az év bármely pontján, bárhol lehetett főzni. Ennek az oka, hogy ezek az élesztőtörzsek leginkább 10-20°C fokon 'érzik jól' magukat.

A 4-8 napos erjedési folyamat végén a sörlé felszínén képződő habot leszedik, majd általában még hetekig-hónapokig vagy bizonyos esetekben évekig palackban vagy fahordókban kondícionálják (érlelik). Az eljérés végére letrejön a kész ale sör, melyekben jellemzően gyümölcsös, fűszeres ízjegyek fedezhetőek fel, a felhasznált élesztő 'hozadékaként'.


Kategóriák


Belga IPA sör sörismertető


Eredetileg angol sörtípus, melyet a megszokottnál sűrűbbre és sokkalta komlósabbra főztek, hogy kibírja az indiai gyarmatokra vezető hosszú és forró tengeri utazást. Az IPA (India Pale Ale) sörök keserűsége a közepesen keserűtől az erősen keserűig terjed, ízvilágukat a különböző komlófajták változatos ízei és aromái uralják. Az erőteljes ízek kedvelőinek ajánljuk! Stout sör sörismertető


Ha igazán pontosak szertnénk lenni, meg kell különböztessük az ír dry stout-ot az angol sweet, vagy más néven milk stout-tól. Ugyan alapvetően mindkdettő sörtípus magas alkoholtarmú, általában sötét színű ale (felsőerjesztésű sör), mégis megjelenésükben és főleg ízvilágukban különböznek egymástól.

Angol stout

Egykori nevén milk stout, ami hozzáadott laktóznak (tejcukor) tudható be. Napjainkban Nagy-Britanniában már nem lehet ezen a néven forgalmazni a söröket, újonnan sweet stout a hivatalos megnevezésük.

A tejcukron felül legismertebb jellegzetessége a sötétre pörkölt csokoládémaláta, ami már nem tartalmaz kellő mennyiségű cukrot az erjedés beindításához, ezért és a krémesebb állag érdekében adják hozzá a laktózt.

A hosszú évek leforgása során bizonyos stout típusokhoz különleges összetevőt, mégpedig osztrigaeszenciát adtak hozzá. Elsőre furcsán hangozhat, de a két komponens kiválóan passzol egymáshoz. Ezt a sörtípust oyster stout-nak nevezik és a tapasztalatok szerint kiváló afrodiziákumként funkcionál.

Angliában az exportra szánt söröket erősebbre főzték, hogy a hosszú tengeri út során végbemehessen az utóerjedési folyamat. A magas komlótartalmuk mellett, ez a fertőzésektől is megóvta a sört. Az alap gondolat ugyanaz mint az IPA-nál (Indian Pale Ale), hogy a hajóút során váljon késztermékké az ital. Ez a stout típus kifejezetten népszerű volt Oroszországban, így keresztelődhetett végül russian stout vagy másképpen imperial stout névre.

Ír stout

Írországban tradíciónálisan dry stout-okat főznek, melyek sokkal szárazabb ízvilágú sörök, mint az angol testvéreik. Tipikusan kávés aromákkal rendelkeznek, köszönhetően a pörkölt malátának. A klasszikus édeskés angol stout sörökhöz képest sokkal komlósabbak, ami kesernyés irányba tereli az ízvilágukat. 


Eredeti belga poharak