LÖWENBRAU SÖRÖK


Löwenbrau sörök - üveges sörökLöwenbrau Sörgyár - Németország


A Löwenbräu sör története egészen 1383-ig vezethető vissza, amikor is a müncheni Zum Löwen tulajdonosa ezen a néven csapolt sört. Ezzel a világ egyik legrégebbi márkája. 1746-ban szerepel először írásos dokumentumon München sörfőzdéinek számbevételén. A névben szereplő oroszlán (Löwen) állítólag egy freskóról származik, melynek címe: "Dániel az oroszlánok vermében".

1818-ban a vidéki Georg Brey sörfőző vásárolta meg az oroszlános sörgyárat és vezetése alatt a Löwenbräu München egyik legnagyobb sörgyárává fejlődött. 1826-ban a gyár az újonnan megszerzett Nymphenburger utcába költözött. 1848-ban engedélyt szerzett az úgynevezett bock sörök főzésére is. 1863-ban az oroszlános sörgyár már München legnagyobb sörgyára volt, míg a századfordulóra egész Németország legnagyobb sörgyárává nőtt. Közben 1872-ben a Brey család eladta a sörgyárat, mely több kisebb sörfőzdét is felvásárolt. 1921-ben egyesült a Bürgerbräuval és az Unionsbrauerei Schülein & Cievel, és Joseph Schülein lett az új tulajdonos. 1927-ben először főztek búzasört a Löwenbräunál, míg egy évvel később a gyár éves termelése átlépte az egymillió hektoliteres határt. 1936-ban a zsidó származású Schülein család a nemzetiszocializmus elől az Egyesült Államokba menekült.

1997-ben a globális piaci kihívásokra válaszul a Löwenbräu és egy másik nagy tradíciókkal rendelkező müncheni sörgyár, a Spaten-Franziskaner-Bräu közösen létrehozta a Spaten-Löwenbräu Gruppét. 2003-ig a Spaten-Löwenbräu Gruppe többségi tulajdonosa Jobst Kayser volt, majd 2004-ben az irányítás az InBev Gruppe kezébe került.

A Löwenbräu tradicionálisan egyike az Oktoberfesten sátorral kinn lévő hat müncheni sörfőzdének.