HACKER-PSCHORR SÖRÖK


Hacker - Pschorr sörök - üveges sörökHacker - Pschorr Sörgyár - Németország


Joseph Pschorr és Maria Theresia Hacker házaspár vezetésével a Hacker-Pschorr a 19. század elején a vezető müncheni sörfőzde lett. ... 1820-ban Joseph Pschorr megvásárolta a "Brauerei zum Bauernhansl"-t és más házakat a Neuhauserstraße-ban, és felépítette a "Brauerei zum Pschorr"-t.

A Hacker-Pschorr sör története egészen 1417-ig vezethető vissza, amikor a sörgyártás és sörkultúra világhírű bölcsőjében Münchenben a Hacker sörfőzdét megalapították. Ezáltal a Hacker-Pschorr a német sörtisztasági törvény megszületéséhez képest majdnem egy évszázaddal korábbi gyökerekkel rendelkezik.

Az 1793-as esztendő jelentette egy új korszak kezdetét a sörgyártásban, amikor Joseph Pschorr, a Pschorr sörfőző dinasztia őse elvette a szegény sörfőző lányát, Maria Theresia Hackert és megvásárolta apósától a sörfőzdét. Rövid időn belül a Hackert München legnagyobb sörgyárává fejlesztette. Azonban, mivel elégedetlen volt vásárolt még egy sörfőzdét, amelyet saját neve után a Pschorr sörgyár lett. Mielőtt e második kis családi sörfőzdét komoly iparvállalattá fejlesztette volna, sikerült vásárolnia egy viszonylag nagy méretű földterületet a régi München városfalain kívül, mely területen aztán később évekig állt a Hacker-Pschorr modern sörgyára. Sajnos a területen ma már értékesítését követően egy irodakomplexum található.

Joseph Pschorr, korát megelőzve hatalmas tároló létesítményt hozott létre, amit a köznyelv csak "Sör Erődnek" hívott. Ez a tároló kapacitás elsőként tette lehetővé, hogy egész évben képes legyen sört főzni, úgy, hogy az viszonylag állandó minőségű maradjon és hosszú ideig elálljon. A sörgyártáshoz kapcsolódó fejlesztései olyan fontosak voltak, hogy Lipót régensherceg elkészítette Joseph Pschorr mellszobrát a hírességek csarnokába, mely München egyik leghíresebb fesztiváljának az Oktoberfestnek helyet adó Theresienwiese-vel szemben található. Halála előtt két fia között sorsolással döntötte el, hogy melyik melyik sörgyárat kapja, hogy egyenlően ossza meg örökségét. Így Matthias lett a "Hacker" és Georg a "Pschorr" sörgyár tulajdonosa.

Az elkövetkező generációk alatt mindkét sörgyár világhírre tet szert. 1861-ben "Lager-Bockbier" termékük már Rio de Janeiro-ban is kapható volt, míg 1876-ban a philadelphiai centenáriumi kiállításra a Pschorr sörgyár söröshordói voltak az elsők amelyek az Egyesült Államokba érkeztek. Ugyanakkor a két világháború természetesen jelentős mértékben megtépázta mindkét sörgyár nemzetközi kapcsolatait, még a túlélés is kérdéses volt.

Végül 1972-ben, a hosszú újjáépítési munkát követően a két sörgyár egyesüléséből létrejött a Hacker-Pschorr Sörgyár, bár 1975-ig még külön márkanév alatt értékesítették termékeiket. Ma a Hacker-Pschorr újra Németország legmodernebb vezető sörgyárai közé tartozik és világszerte végez exporttevékenységet.