ZÖLD SÖR


A húsvéti zöld sör egy olyan különleges sör, amelyet húsvét ünnepén vagy az ünnep környékén fogyasztanak. A színét csalántól és zöld színű gyógynövényekkel főzik, amelyek különleges zöld színt adnak a sörnek.

Az italnak nincs egyetlen receptje vagy meghatározott összetétele, így a recept és az ízvilág változhat a különböző gyártók és sörfőzdék között.

A húsvéti zöld sör fogyasztása gyakran összekapcsolódik az ünnepi hangulattal. A cseheknél nagy hagyomány, hogy Húsvét előtti héten a Zöld Csütörtökön fogyasztják.

Zöld csütörtök vagy más néven nagycsütörtök a húsvéti ünnepkör része: a húsvét előtti hét (nagyhét) csütörtökét nevezzük így. A keresztény vallást követők ezen a napon az utolsó vacsorára és Jézus elfogatására emlékeznek és böjtölnek. 

Ezen a napon kizárólag zöld ételeket és italokat fogyaszthatnak a hívők és a csehek egy leleményes nemzet, nehogy egyetlen napra is sör nélkül kelljen maradniuk, ezért készítették el a Zöld Sört!