CSÍKI SÖRÖK


Tiltott Csíki sörök - üveges sörökCsíki Sörmanufaktúra - Székelyföld


A Csíki- medence ideális a sörfőzéshez. Az itt találkozó tektonikus és vulkanikus lemezek jellegzetes, kristálytiszta forrásvizet eredményeznek, mely elengedhetetlen a kizárólag vízből, malátából és komlóból főzött Csíki Sör minőségéhez és ízéhez.

Ezen kívül, a sörfőzés korai kialakulásához járult hozzá az is, hogy az itteni ködös- fagyos klíma sem a szőlő, sem más gyümölcsök (pl. szilva, barack) termesztésének nem kedvező, így a csíkiaknak, bor és pálinka helyett, maradt a sör. A nagy hidegnek viszont volt egy jó oldala is: kora ősztől egészen késő tavaszig volt a helyes erjesztéshez és a megfelelő tároláshoz elengedhetetlen jég az Olt folyón.

Az alapköveket egy mocsaras, ingoványos területen rakták le, a vasút közvetlen közelében. A szesz- és keményítőgyárat 1942-ben a Szövetség Gazdasági- és Hitelszövetkezet kolozsvári központja építette. Jött a háború, 1944 őszén a visszavonuló csapatok a gyárat leszerelték. 1945-ben egy bukaresti részvénytársaság vette bérbe és AMILEMN léven helyezte üzembe, keményítő- , dextrin- és ládatermelési tevékenységet folytatva. A gyárat 1948-ban államosították. Később a szeszgyártás is bekerül a tevékenységi körébe.

Ezt majd fél évszázad kommunizmus követi, miután 1991-ben a vállalat Kereskedelmi Részvénytársasággá alakul, állami alappal.

Ezt az üzemet vásárolta meg 2013-ban a Lixid Project Kft., erősen lerobbant állapotban. Az felújítás során az épületekből jószerivel csak a falak maradtak, sőt, sok helyen még az se.