SZENT ANDRÁS SÖRÖK


Szent András sörök - üveges sörök (0,5l)Szent András sörök - üveges sörök (0,33l)Békésszentandrási Sörfőzde - Magyarország


Több mint negyedszázad szakértelem

A Szent András Sörfőzde története több mit negyed évszázadra nyúlik vissza. Ekkor - 1991 körül- kezdődött el ugyanis a nagy hazai sörgyárak privatizációja, ami a hazai sörpiac megszerzésen túl a korábbi állandó sörhiányt lett volna hivatott megszüntetni. Ez az állapot pedig megoldásért kiáltott, így hamarosan több száz kis sörfőzde létesült országszerte. Főzdénk egykori alapítói Simkó József és Rozsán Csongor egy hirtelen ötlettől vezérelve vágtak bele a sörkészítésbe, pedig mélyépítő és agrármérnök révén korábban nem tanulták a mesterséget. A Szent András Sörfőzde első forgalomba került söre mindössze egy tíz napos tréning után készült el egy közkedvelt receptúra alapján, amit akkoriban - a német berendezésgyártó nevét viselve - Jägernek hívtak. Ez a sör egy könnyű bajor lager volt, amit ma erre az alkalomra emlékezve 1993 néven főzünk.

A Rózsa Söröző és a Szent András Sörfőzde a 90-es években.

A 90-es évek második felétől a multinacionális nagyvállalatok ahogy átvették a korábbi állami nagyüzemeket, egyre olcsóbban, de a korábbiakhoz képest jobb minőségű sört kezdtek el főzni. A magyar termékeknek viszont igen alacsony volt a presztízse így a hazai márkák vagy kiszorultak, vagy az alsó polcokra kerültek, sőt az akkori - lényegében a multik által tollbamondott - jövedéki törvények sem kedveztek a kisüzemi sörfőzdéknek. Egy sötét korszak kezdődött, ahol sorra mentek tönkre magyar kisüzemek és nemcsak a söriparban.

A Rózsa Söröző és a Szent András Sörkert 2021-ben.

A kialakult helyzetre reagálni kellett, ez pedig a saját receptúrák és új sörfajták kifejlesztésében öltött testet. A siker meghatározta a főzde jövőjét is. Egy magyar kisüzem megint olyat tett le az asztalra, amire senki sem számított: a Black Rose volt az első prémium kategóriás, magas alkoholtartalmú fekete sör Magyarországon, melyet az egész szakma egyhangúan ismert el. Ez lényegében egy duplabak, amit itthon Dreher Antal főzött utoljára 1913-ban. Ezt a sikert meglovagolva folytatódott a kísérletezés. Mivel Magyarországon még nem volt példa valódi gyümölcsből készült sör előállítására, elérkezett az idő, hogy valaki nekivágjon a feladatnak. Az első Meggyes Sör közel tizenhat hónap kísérletezés nyomán készült nem hiába, ugyanis osztatlan sikert aratott. Ezután sorra érkeztek a felkérések a különböző gyümölcsös sörök előállítására.

A kialakult versenyhelyzetben fel kellett ismerni, hogy a talpon maradás és továbblépés egyik pillére a palackozásban rejlik. Az országban ilyenre kisüzemeknél korábban nem volt példa - leginkább helyben értékesítettek csapolt sört - így mindenekelőtt a megfelelő szavatosság kérdését kellett technológiában és a csomagolásban megoldani. Miután a palackozás és minőségi sörök gyártása meghozta gyümölcsét, a Szent András Sörfőzde irányt mutatott a hazai kisüzemi/kézműves sörgyártásnak. Évekkel később a kisüzemi sör szakma (2010-ben) támogatást kapott a Vidékfejlesztési Minisztériumtól, így megszülethetett az első Főzdefeszt. Innen számítjuk a kézműves sörök forradalmát, melyben a Szent András söröknek jelentős szerepe volt. 2011-ben sörfőzdénket az Év Sörfőzdéjének választották. 2012-ben - más Uniós országokhoz hasonlóan - a kisüzemek számára is kedvezőbb jövedéki törvény lépett életbe.