ROHOZEC SÖRÖK


Rohozec sörök - üveges sörökRohozec Sörgyár - Csehország


Szemben a legtöbb cseh sörfőzdével a Pivovar Rohozec mindössze 175 éves múltra tekint vissza. Eredetileg az akkor még különálló Malý Rohozec sörfőzdéjét az Unger család alapította, de később részvénytársasági formában működött, egészen 1948-ig. Ekkor államosították.

A szocializmus idején, csendben, szinte észrevétlenül működött, de az 1994 privatizáció után kis híján csődbe vitték. Szerencsére 2004-óta új tulajdonosai vannak a sörfőzdének. Nekik köszönhetően a sörgyár régi fényében ragyog. Felújították az épületeket és korszerűsítették az évente száznegyvenezer hektoliter kapacitású főzde berendezéseit is.

A turnovi sörfőzde, jó cseh szokás szerint, kizárólag lágereket gyárt. Podskalák néven a megszokott tízes, míg Skalák és Dvanáctka néven a tizenkettes söreik futnak. De haladnak a korral, van már gyümölcssörük, a négy százalék alkoholtartalmú Rohozec Cherry és egy tizenegyes Řezaný Ležák is.

Igazi különlegesség azonban a Kazbek komlóval, háromcefrés eljárással készült Prometheus, a nyitott erjesztőkádakban erjesztett, hidegkomlós Ypsilon és az Iks - azaz az Iksz - névre készült sötét borostyán színű sör, amelyet többféle világos és pörkölt árpamalátából főznek.