ORVAL TRAPPIST SÖR


Orval Trappista sörök - üveges sörök



Orval Trappista sörök - üvegpoharak



Notre-Dame d'Orval Apátság - Belgium


A legenda szerint az Orval nevet a toszkánai Mathilde adta az apátságnak. A grófné egy tó partján sétált Florenville környékén, és véletlenül a vízbe ejtette jegygyűrűjét. Felzaklatott állapotában Istenhez fohászkodott, amikor hirtelen egy pisztráng emelkedett a víz felszínére, szájában az aranygyűrűvel. A grófné hálából apátságot alapított a tóparton, melynek az Orval ("Az arany völgye") nevet adta. Az apátság egyetlen sörének logóján 1934 óta szerepel a pisztráng és az aranygyűrű. Az apátságot 1070-ben alapították Bencés szerzetesek, de ők nem sokkal később elmentek, átadva helyüket a Ciszterci rend tagjainak 1132-ben. Bár valószínűsíthető, hogy már a 12. században is készítettek sört az apátság falain belül, az első írásos emlék erről 1628-ból származik. Az apátságot, amit 1790-ben leromboltak a franciák, csak 1926-ban építették újjá. Az újjáépített apátságban 1932-ben kezdtek el sört főzni egy német és egy kelet-flandriai sörfőzőmester segítségével, akik a többi trappista sörtől különböző főzetet hoztak létre mind az ízvilág, mind a készítési mód tekintetében. A sörfőzés folyamán Brettanomyces (félvad) élesztőgombát és szárazkomlózást is alkalmaznak, hogy kialakítsák az Orval egyedi ízét és aromáját. Az Orval gyengített változata a Petit Orval, melyet a szerzeteseknek főznek, ezen kívül kizárólag a sörfőzde sörözőjében árusítanak.