FERDINAND SÖRÖK


Ferdinand sörök - üveges sörök


Kategóriák


Ferdinand Sörgyár - Csehország


A benešovi sörgyár egykor, a Szarajevóban meggyilkolt, Ferenc Ferdinánd főherceg tulajdonában állt, innét a Ferdinand név és a merényletre emlékeztető Sedm Kuli sör. 

Hülyenév sorozatunk eddigi nyertese a brazil Baden Baden stout - ITT olvashatnak róla - de erős versenyző a szarajevói merényletnek emléket állító Sedm Kuli (Hét golyó) nevű sör is. Hogy miért épp hét golyó? Ennek egyszerű a magyarázata: Gavrilo Princip ennyit lőtt ki pisztolyából a tronörökösre és feleségére. Ma már biztos nem lenne ideje ennyiszer elsütni a fegyverét és az sem jellemző, hogy fontos emberek nyitott autóval hajtatnának végig a városon az ünneplő tömeg sorfala közt.

De térjünk vissza a sörhöz!

A Prága közeli Benešov sörgyárát 1872-ben alapították a városi polgárok, melyet 1887-ben eladták a konopištěi uradalomnak, egész pontosan Ferenc Ferdinánd trónörökösnek. Így nem véletlen, hogy amikor a 1990-es években privatizálták a sörfőzdét akkor sörcsalád és a sörfőzde is megkapta a Ferdinand nevet. Ferdinand néven többféle sör is forgalomba kerül:

Természetesen van tízes és tizenkettes sörük, emellett főznek tizenegyes világost és barnát, van egy remek viennájuk, valamint hidegkomlózott és gluténmentes sörük is. Az első sörük, amivel a meggyilkolt trónörösre emlékeztek a tizenötös d'Este speciál, egy cseh imperial pilsner, ami határozott komlókeserűjével különbözik a német baksöröktől. A Sedm Kuli egy gyógynövényekkel ízesített, közepesen erős sörkülönlegesség, igazi finomság.